Merhaba blog yazarı! Bu serüvene yeni katılmış biriysen; doğru yerdesin. Bu sayfada, atmanız gereken ilk adımlara değinecek; dolayısıyla, blog yazarlığına yeni başlamış, sitesini geliştirmek ve bu sayede daha çok kitleye ulaşmak isteyenlere, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım. 

         Bu içerik blog yazarlığına yeni başlamış, bu alanda tecrübesiz kişiler için yazılmıştır. Hali hazırda bir blog sahibiyseniz ve ilerleme gösteremediğinizi düşünüyorsanız:
    Nereden Başlamalı? | Orta Seviye
    başlıklı içeriğe göz atınız.

1. Yazarlığa Giriş

Blog yazmaya henüz karar verdiyseniz ve bu sizin ilk deneyiminiz olacaksa, ilk olarak hangi platformda yazmak istediğinize karar vermelisiniz. 
Blogger ve WordPress son on yıldır açık arayla bu alandaki lider platformlar. Son yıllardaki büyüme hızını dikkate alırsak Tumblr'ı ve kullanıcıya sıfırdan kendi internet sitesin hazırlama fırsatını sunan Wix'i göz ardı etmek olmaz elbette. Blog yazarlığı için hizmet veren binlerce internet sitesi olmasına rağmen, güvenilirlik ve yönetilebilirlik açısından bu dört sitenin eline diğerlerinnin su dökemediği aşikar. Yapmanız gereken ilk şey; hangi platformun içerikleriniz için daha uygun olduğunu bulmaktır. Bu konuda bilgi sahibi değilseniz şu başlıkları incelemenizde fayda var :



2. Profesyonel Görünüm

Sitenizi hangi platform üzerine inşa edeceğinize karar verdiyseniz, ikinci adıma geçebiliriz. Sitenizin sahip olduğu uzantıyı beğenmiyor ya da daha profesyonel bir görünüm elde etmek istiyorsanız; doğru başlığı okuyorsunuz. Konuya; birkaç kavram ile giriş yapalım.

2.1 Alan Adı ve Sağladığı Avantajlar

Tanım yapmak gerekirse; alan adı; bir internet sitesini ziyaret etmek için tarayıcınıza girdiğiniz harf, sembol ve uzantılar bütünüdür. 

Örnek Alan Adı : facebook.com, youtube.com
Örnek Alt Alan Adı: siteadi.blogspot.com, siteaadi.tumblr.com

Tumblr, Blogger, WordPress gibi blog hizmeti veren sitelerde hesap oluşturursanız, sitenizin bağlantısı bir alt alan adına kaydedilir. Peki sitenizi sadece .com uzantılı bir adrese taşımak isterseniz ne yapmanız gerek? 

Bu alanda hizmet veren birçok firma var. Yakın zamanda birkaç alan adı alacağım farklı firmalardan. Duruma göre bu yazıyı editleyip, elimden geldiğince sizlere fikir vermeye çalışacağım. 

İlk olarak bu alanda hizmet veren bir firmanın sitesine girip, istediğiniz alan adını aratmanız gerekiyor. Eğer arattığınız alan adı kullanımda değilse, gerekli ücreti ödeyip sitenin sahibi olabilirsiniz. Kullanımdaysa ne yapmalı?

whois.com üzerinden siteyi kayıt ettiren kişinin kim olduğunu öğrenip, sizin için önemli bir alan adıysa satın almak için pazarlık yapabilirsiniz. Ya da aynı siteden sitenin son kullanım tarihini öğrenip, eğer mevcut site sahibi kaydını yenilemezse, alan adı için başvurabilirsiniz.

Eğer blog yazmayı profesyonel bir iş ve ritüel haline getirmek istiyorsanız, alan adı almak neredeyse bir zorunluluktur. Yazıya devam etmeden önce; alan adı ve hosting ile ilgili bir bilgiye sahip değilseniz, şurada bulunan içeriklere göz atmanızı tavsiye ederim.

Bir alan adına sahip olmanın avantajları nelerdir?


  • Siteniz daha profesyonel görünür.
  • Hatırlaması kolaydır. (siteadi.blogspot.com yerine siteadi.com daha hatırlanabilir duruyor değil mi?)
  • Alan adı ile aynı isme sahip mail uzantısı alarak marka bilinci oluşturabilirsiniz. (isimsoyisim.com, sirket@isimsoyisim.com gibi)

2.2. Web Hosting Kurulumu

WordPress üzerine kurulu bir blog inşaa ediyorsanız ve bir alan adı aldıysanız web hosting kurulumu yapmanız gerekir. BlueHost firması, müşterilerine uygun aylık ödeme fiyatları ile tek tıklamalık WordPress kurulum seçeneği sunuyor. Pakedinizi seçip, alan adınızı yazıp, kayıt oluyorsunuz. Hepsi bu. Eğer alan adınızı daha önceden başka bir firma üzerinden aldıysanız (GoDaddy gibi) linkleme yapmanız gerekmekte. Nasıl yapılacağını öğrenmek için bu linke tıklayabilirsiniz.

Sitenizi Blogger üzerine inşaa ediyorsanız, hosting servisine ihtiyacınız olmayacak. Google bunu sizin yerinize hallediyor. Tek yapmanız gereken bir alan adı almak ve Blogger'a bu adı tanıtmak. Nasıl yapılacağını öğrenmek için tıklayın.

3. Tema ve Tasarım

İkinci aşamayı tamamladıysanız ya da pas geçtiyseniz dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri olan tema ve tasarım konusuna değineceğim. Bir sitenin tasarımı belki de tüm detaylardan daha önemlidir çünkü sitenizi ziyaret eden kişilerin karşılaştıkları şey ilgi çekici, basit, kullanılması kolay olan bir tema olmalı. Yapacağınız ilk şey bu başlıkları incelemek :
4. İçerik Yönetimi

Tasarım aşamasını başarılı bir şekilde uyguladıysanız sırada bir internet sitesinin kalbi olan konuya değineceğim. Bir önceki aşamada tasarımın önemine değinmiştim. Kalitesiz bir içeriğe sahip ancak görünümü güzel bir kitabı okumaya ne kadar devam ederdiniz? Sorunun cevabını hepimiz biliyoruz sanırım. Bu nedenle sitenizde en çok özen göstermeniz gereken konu ürettiğiniz içerikler. Bu konu; blog yazmaya yeni başlayanların destek aradığı en önemli konulardan biri. Temel konulara değinmeden önce birkaç ipucu vermekte fayda var :


  • İçeriklerinizde kullandığınız dili doğru kullanın. Türkçe, İngilizce ya da başka bir dil, kimse imla ve yazım hataları içeren yazıları okumak istemez. Bu konuların ötesinde üslubunuza dikkat edin. 
  • Ticari amaçlı yazmayın. Blog maceranıza ticari maksatlı başlamış olabilirsiniz ancak arama motorları da bu durumun farkında. Detaylı bilgi için şu başlığı inceleyin : Google Sandbox
  • Yazılarını yayınlamadan önce mutlaka tekrar okuyun ve kontrol edin.
Temeli sağlam atmak için mutlaka incelemeniz gereken başlıklar şunlar : 

5. Kitlelere Seslenmek

Herkes yazdığı, paylaştığı, ürettiği içeriklerin okunmasını ve paylaşılmasını ister. Bu düşünce kadar doğal bir şey yoktur. Ancak bu konudaki görüşüm; blog yazarlığı yapmaya yeni başladıysanız, kitlelere seslenmeyi şimdilik boşverin. Yapmanız ve odaklanmanız gereken tek şey; kaliteli ve özgün içerik üretmek.

Bu nedenle bu sayfada SEO, sosyal medya yönetimi, ticarileşme ve markalaşma gibi konulara yer vermeyeceğim. İçerik sayınız 500'ün üzerine çıkmışsa, sistemli ve periyodik bir şekilde içerik üretiyorsanız SEO ayarlarını kurcalamadan sayısı az da olsa belirli bir takipçi kitlesi edinmeniz mümkün. Sitenizde yeteri kadar içerik olduğunu düşündüğünüz zaman Nereden Başlamalı? | Orta Seviye başlıklı sayfayı inceleyin. Unutmayın; kaliteli işler bir anda ortaya çıkmaz. Emek vermeden bir şeyi geliştirmek olanaksızdır. İnsanların sizi dikkate almasını istiyorsanız, yaptığınız şeyde en iyisini yapmaya çalışın. Araştırın, okuyun, bilgi paylaşımı yapın, farklı kaynaklara göz gezdirin, sitenizde farklı düşüncelere yer vermeyin. Ve asla pes etmeyin.

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkürler. Daha iyi, daha kaliteli Türkçe içeriğe sahip bloglar inşa etmek dileğiyle!




0 yorum:

Yorum Gönder