Blog Açarken Nelere Dikkat Etmeli?



Lafı hiç uzatmadan doğrudan konuya gelelim. Kendimize sormamız gereken ilk soru şu:

İnsanlar Neden Blog Okur?

İnsanlar kendi gibi olan birilerini bulabilmek, bir diğer deyişle; kendileri ile yakın duygu, düşünce ve ilgi alanları paylaşan insanların yazılarını merak ettikleri için blog okurlar.

Ne Tarzda/Hangi Konuda Blog Yazmalıyım?

Blogta tek başınıza yazarlık yapacaksanız; kişisel tarzdaki bloglar sizin için en uygunudur. Birden fazla yazar var ise, bir topluluk oluşturabilir, bir tema belirleyip (futbol, jazz gibi), blogunuzda o tema üzerindeki konuları işleyebilirsiniz.

Binlercesi Arasından Kendi Blogumu Nasıl Öne Çıkarabilirim?

Bu konuda atılabilecek üç temel adım bulunmakta.

1-) Reklam
2-) Sosyal Medya Yönetimi
3-) SEO
Gelinirizin bir kısmını reklam bütçesi olarak ayırarak; sitelere, arama motorlarına (Örneğin; Google, Yahoo, Bing...), video paylaşım sitelerine (Youtube, Vimeo...) veya diğer internet sitelerine reklam verebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli husus ise sosyal medya yönetimidir. SlideShare verilerine göre sosyal medyayı etkili bir şekilde kullanmak kullanıcıların siteyi tekrar ziyaret etmesinde %100 etkili bir paya sahip. Bu nedenle mutlaka ürettiğiniz içeriklerin sosyal medya üzerinde paylaşılmasını sağlamalısınız.

Bir diğer husus ise; SEO; yani; Search Engine Optimization (arama motoru optimizasyonu). Sitenizin, internet kullanıcıları tarafından keşfedilebilmesi için mutlaka SEO ayarlarını doğru uygulamış olmanız gerekmekte. Kısacası SEO, internet sitenizin arama motorları tarafından listelenmesi için olmazsa olmaz bir şart.

Sitenizi yeterince tanıtsanız bile kullanıcılara sitenizi tekrar ziyaret etmeleri için bir neden vermeniz gerekmekte.

Takipçileri/Okuyucuları Sitede Tutabilmek

İçerik Yönetimi : Ürettiğiniz içerikler mutlaka kendine has özellikler barındırmalı. Kopyala-yapıştır içeriklerden kesinlikle uzak durmalısınız. Kopyala-yapıştır içerikler sitenizin internette keşfedilmesine yardımcı olan (PageRank, Backlink, Topluluk Politikaları...) araçlarda kötü bir itibar yaratmanıza neden olur. Unutmayın ki özgün olmak; dünyada daha önce hakkında hiçbir şey yazılmamış konu demek değildir. Bir konuyu farklı açılardan ele almak, farklı bir üslup ile anlatmak gibi eylemler içeriğinizi özgün kılar.

Güncellik : Kuruluş tarihi 2012 olup günümüze dek 50'den fazla içerik üretmemiş birçok site ile karşılaşmak mümkün. Takip/okuma yapılmasını gerektiren bir tema üzerine içerik üretiyorsanız güncel olmanız şart. Fotoğrafçılık, kısa film gibi uzun vadeli emek gerektiren içerikleri barındıran bir siteniz var ise güncelliğini yitirme süresi; spor, oyun gibi temalar üzerine kurulu sitelerden elbette daha geç olacaktır. Unutmayın ki uzun vade alan işlerde güncellikten ziyade kalite önemlidir.

İletişim : Takipçilerinizin yorum yapmasına, görüşlerini bildirmesine müsaade edin. Bu yorumlara dikkate alın ve mutlaka zamanında dönüş yapın. Umursamazlık, blog yazarlarının yaptığı en büyük hatalardan biri.

Blog Açarken Yapılan En Sık Hata

Bu sorunun tek ve net bir cevabı var; içerik yönetimi. Blogunuzda ürettiğiniz içeriklerden zevk almazsanız, istikrar sağlayamazsınız. Dolayısıyla blogunuz güncelliğini yitirir ve zaten az olan okuyucu kitlenizi de kaybedersiniz. Bunun önüne geçmek için sadece ilgi duyduğunuz ve bilgili olduğunuz konularda yazın. İçerik üretmeye çalıştığınız konular hakkında mutlaka okuma yapın ve diğer görüşleri de dikkate alın.

Hangi Blog Servisini Tercih Etmeliyim?

Hem ülkemizde hem de dünya çapında en ünlü blog servislerini listelemek gerekirse:



- Ücretsiz ve kodlama bilgisi gerektirmiyor.

NewYork Times, Sony gibi dev firmalar bile blog içeriklerini WordPress üzerinden paylaşıyor. 2003 yılından beri aktif olması, 60 milyon kullanıcıya sahip olması gibi etkenler, kolay kolay çökebilecek bir alt yapıya sahip bir blog barındırma servisi olmadığını kanıtlamak için yeterli.

- Standart temaları çok güzel olmasa da internette biraz araştırma yaparsanız muhteşem temalar bulabiliyorsunuz. Kişiselleştirme/özelleştirme seçenekleri, tek tık ile kurulabilen eklenti seçenekleri diğer blog servisleri ile kıyaslandığında kullanımı en kolay blog servis sağlayıcısı olduğu âşikâr.

- Otomatik indexleme özelliğine sahip değil. Ancak manuel olarak bu işlemi gerçekleştirmek çok kolay.

- Kendi alan adınıza geçmek istediğiniz zaman (örneğin; siteadi.com) sitedeki içeriklerinizi bir hosting firmasının serverlarına taşımanız gerekmekte. Doğal olarak bu durum karşımıza ek maliyet olarak çıkıyor.



- Ücretsizdir ancak biraz kodlama bilgisi gereklidir.

- Yönetici arayüzü kullanıcı dostudur. Yapacağınız yarım saatlik bir gezinti ile hangi ayarın hangi sekme altında olduğunu çabucak öğrenebilirsiniz.

- İçerikleriniz Google serverlarında saklandığı için internet sayfanız hızlı yüklenir. (Sayfayı aşırı eklenti ile doldurursanız aynı şeyi söylemek pek mümkün değil maalesef.)

- Google, kendi alan adınızı almak istediğinizde (örneğin; siteadi.com) içeriklerinizi kendi serverlarında saklamanıza izin verir. Dolayısıyla ek maliyet çıkarmaz.

- Blogger, bir Google hizmeti olduğu için içerik hırsızlığının önüne geçilmesinde diğer servislere kıyasla daha işlevseldir. Konuyla alakalı ufacık bir bilgi vermek gerekirse; telif hakkı yasalarını koruyan DMCA ile Google işbirliği içerisindedir.

- İçerikleriniz tüm Google servisleri ile entegre halde çalışır.

- Adsense başvuru süreci diğer servislere oranla daha az meşagatli geçmektedir.

- Tasarım ve eklenti yönünden WordPress ile kıyaslandığında epey zayıftır.

- İndexleme kısmında ise değişik söylentiler var. Kimi taraflar Google'ın, Blogger'ı kendi servisi olması nedeniyle otomatik indexlediğini, kimi taraf ise böyle bir şeyin olmadığını söylüyor. Gözlemlediğim kadarıyla siteniz ortalamanın üstünde bir hit almaya başladıysa ve bunu bir süre koruduysa, Google sitenizi otomatik indexliyor.



- Ücretsizdir ve kodlama bilgisi gerektirmez.

- Sanat, tasarım gibi konularda içerik üretiyorsanız bu platformda kitlelere ulaşmak diğer servislere nazaran daha kolaydır.

- Ayarlar sekmesindeki "Blog'um arama motorları tarafından listelenebilsin/keşfedilebilsin." seçeneğini işaretli olduğu sürece otomatik indexleme yapar.

- tumblr. bana hep blog servislerinin Vimeo'su gibi gelmiştir. Temaları; Wordpress ve Blogger ile kıyaslandığında daha şık, daha profesyonel görünümlüdür. Ancak işlevsellik açısından aynı şeyleri söylemek pek mümkün değil.

- Özelleştirme/kişiselleştirme seçenekleri işlevsellik açısından maalesef pek yeterli değil. Topluluk blogları için pek tavsiye etmem. Kişisel kullanım için daha uygun gibi.

- Yönetici arayüzü Wordpress ve Blogger ile kıyaslandığında aşırı hantal. Yahoo neye elini atsa az buçuk batırmıyor mu sizce de? Yok be Flickr sana lafım yok.



- Ücretsizdir ve kodlama bilgisi gerektirmez.

- Sitenizi sıfırdan kendiniz tasarlayabilirsiniz.

- Otomatik indexlemeye sahip değil.

- Facebook, Google+ gibi servislerle entegre çalışır.

- Ürettiğiniz içeriği başka bir blog servisine taşıması zordur.

- Yönetici arayüzü yukarıdaki üç servisle kıyasladığımızda epey hantal kalıyor. Ayrıca gerekli olan bağlantıları yüklemek yerine bütün siteyi ve içeriklerini tek seferde yüklemeye çalıştığı için web siteleri epey yavaş açılıyor.

- Site üzerinden barındırma, domain gibi hizmetler almak isterseniz epey pahalıya patlıyor. Tavsiye etmem.

Bu servisler gibi zibilyon tane servis var ancak en kullanışlı olanlar bu dördü diyebilirim.

Kullanıcı Deneyimi

Yazar ile takipçilerin kolayca iletişime geçebilmesi, bir blogun hit almasındaki en büyük etkenlerden biridir. Bu konudaki dikkat etmeniz hususlar :

- Siteniz seviyesiz yorumları içermemelidir. Bu nedenle; yorumların içeriğinin kontrolünün sizde olduğundan emin olun.

- İnsanların blogunuza yorum yapmasını kolaylaştırın. Anonim olmalarına izin verin.

- Ürettiğiniz ve paylaştığınız içeriklerin sonunda okuyucularınıza bir soru, anket vs. yöneltin.

- Yazılan yorumlara en kısa sürede cevap vermeye çalışın.

- Eleştirilere açık olun.

- Okuyucularınız yaptığı yorumlar üzerinden yeni içerikler üretin ve okuyucularınıza credit verin.

Bu içeriği yardımcı bulduysanız paylaşmayı unutmayın. Konu hakkında aklınızı kurcalayan herhangi bir düşünce varsa yorumlarda belirtebilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle.

0 yorum:

Yorum Gönder