WordPress Kullanarak Blog Oluşturmak


WordPress Üzerinden Blog Oluşturmak 

Wordpress üzerinden şu kadar sürede kolayca blog oluşturabilirsiniz demek isterdim ancak nasıl bir site kurmak istediğinize, bilgi ve deneyiminize bağlı olarak bu süre değişiklik göstermekte. Hangi platformu kullanmakta kararsızsanız şu yazılarıma göz gezdirebilirsiniz:

1. Başlarken

WordPress kullanıcılarına iki farklı seçenek sunuyor. Bahsedeceğim ilk seçenek wordpress.com adresinden kayıt olabileceğiniz ücretsiz sürüm. Bu sürüm alan adı ya da hosting servisine ihtiyaç duymuyor. Wordpress size, siteadi.wordpress.com alt alan adını tahsis ediyor ve kendi serverlarını kullanmanıza izin veriyor. Bu sürümün kötü yanı kişiselleştirmenin/özelleştirmenin epey kısıtlı olması. Çünkü WordPress FTP hesabınıza erişmenize izin vermiyor. Blogunuzdan para kazanmak isterseniz, WordPress'in bu sürümü, bunu yapmanıza da izin vermiyor. Blogunuzu ne kadar ileri taşıyabileceğinizi görmek için ilk sürümü deneyebilirsiniz. İlerleme kaydettiğinizi anladığınız anda, biraz sonra bahsedeceğim ikinci sürüme geçiş yapabilirsiniz.

WordPress'in ikinci versiyonu ise, self-hosted olarak tabir edilen; yani kendinize ait bir alan adı ve hosta sahip olmanız gereken versiyon. WordPress bu versiyon için sizden hiçbir ücret talep etmiyor ancak alan adı ve hosting servisi için bu hizmetleri satın aldığınız firmalara aylık/yıllık ödeme yapmanız gerektiğini unutmayın.

2. Adım Adım

  • WordPress'in hangi versiyonunu kullanacağınıza karar verin ve siteye kayıt olun. Alan adı ve hosting konusunda deneyimsizseniz; sağ köşedeki kategoriler bölümünden Alan Adı & Hosting'e tıklayıp daha fazla bilgiye erişin.
  • Alan adı ve hosting servisi satın aldıktan sonra, bu hizmetleri WordPress ile ilişkilendirmelisiniz. Alan adı, hosting vb. gibi hizmetleri sağlayan firmaların tek tıkla kurulum paketlerinden birini tercih edebilir ya da detaylı talimatlar için bu yazımı okuyabilirsiniz.
  • Kurulumu başarı ile tamamladıysanız, artık, yönetici bölümüne tıklayarak hesabınıza giriş yapabilirsiniz. Başlangıçta WordPress size kullanışsız, standart bir tema verecektir. Mümkün olan en kısa sürede bu temayı değiştirmenizi tavsiye ederim. Ayarlar seçeneği altında, yazılarınızın URL formatını ayarlayabilir, yorum seçeneklerini ve daha fazlasını belirleyebilirsiniz. Kurcalamanızda fayda var.
Umarım bu yazı birilerine faydalı olmuştur. Görüş, öneri ve sorularınız için yorum bölümünü kullanabilirsiniz. Başkalarının da faydalanabilmesi için bu yazıyı paylaşırsanız sevinirim.

0 yorum:

Yorum Gönder