Site Haritası Nasıl Oluşturulur?


SEO çalışmalarına başlamak için atılması gereken ilk adım; bir site haritası oluşturmaktır. Site haritası oluşturmak için tercih edebileceğiniz iki yöntem bulunmakta. Manuel olarak, yani kodları kendiniz düzenleyerek ya da otomatik site haritası oluşturan internet sitelerini kullanarak site haritanızı oluşturabilirsiniz. Bu yazımda iki yönteme de değineceğim.


1. Manuel Olarak Site Haritası Oluşturmak

İşletim sistemi olarak Windows kullanıyorsanız, yapmanız gereken masaüstüne sağ tıklayarak açılan menüden yeni bir not defteri belgesi oluşturmak. Mac kullanıcıları ise plain text düzenleme özelliğine sahip herhangi bir yazı editörünü kullanabilirler. Aşamalara geçmeden önce şunu belirtmekte fayda var; bu yöntem fazla miktarda içerik barındırmayan siteler için kullanışlıdır. Çünkü sitenizin her bir sayfasını manuel olarak yani; tek tek yazarak bir kod oluşturacaksınız. Fazla içeriğe sahip internet siteleri için bu yöntemle site haritası hazırlamak epey yorucu ve vakit kaybı olacaktır. Sitenizde fazla içerik barındırdığınızı düşünüyorsanız ikinci alt başlığa geçmenizi tavsiye ederim.

1. Yazı editörünüze aşağıdaki kodu yapıştırın :



2. <loc> kısmında bulunan tasarimsozlugu.blogspot.com bağlantısını, sitenizin bağlantı adresi (url) ile değiştirin. Arama motorları tarafından listelenmesini istediğiniz tüm sayfalarınızı, benim örnekte kodladığım gibi kodlayın.

Örneğin : tasarimsozlugu.blogspot.com/sayfa2
              orneksite.com/organikelma

3. <lastmod> etiketlerindeki tarihleri, içeriğinizi güncellediğiniz tarih ile değiştirin.
    <changefreq> etiketi, sitenize ne sıklıkta ziyaretçi uğradığını ifade eder. Sitenize günde 1 ziyaretçi bile geliyor ise, siteniz güncel demektir.
    <priority> etiketi, sitenizdek istediğiniz sayfaları öne çıkarmanızı sağlar. Sayfa değerini 0.0 ile 1.0. arasında bir rakam atayarak değiştirebilirsiniz. Standart sayfa değeri 0.5.'tir.

4. Site haritamız hazır. Dosyayı farklı kaydet seçeneği ile kaydedin ve dosya adını sitemap.xml olarak kaydedin.

2. Site Haritası Oluşturucusu Kullanarak Site Haritası Oluşturmak

İnternette bu konuda hizmet veren binlerce firmaya ulaşmak mümkün. Ücretsiz hizmet veren servisler site haritalarına maksimum 500 ila 1000 sayfayı dahil ediyor. Yazının başında belirttiğim gibi, site haritası oluşturmayı SEO çalışmaları için ilk adım olarak düşünürsek şimdilik bu rakamlar işimizi görecektir. Bu konuda istek olursa, ücretli servisler hakkında detaylı bir rehber hazırlayabilirim. Lafı fazla uzatmadan konuya dönelim. Site haritası oluşturucusu olarak en çok tercih edilen siteler :
  1. InSpyder
  2. G-Mapper
  3. SiteCrawler
  4. XML-Sitemaps
1. Yukarıdaki servislerden birini seçin ve karşınıza çıkan kutucuğa sitenizin bağlantı adresini yazın ve create sitemap yazısına tıklayın. Oluşturulan dosyayı bilgisayarınıza kaydedin.

Faydalı Notlar
  1. Eğer WordPress gibi blog hizmeti sunan bir şirketin servisini kullanıyorsanız içerik yönetim merkezinde (bu isim kullandığınız servise göre farklılık gösterebilir) site haritası oluşturma aracı olup olmadığını kontrol edin. Varsa site haritanızı buradan da oluşturabilirsiniz.
  2. Siteniz mobil, görsel, video vb. içerik odaklıysa yukarıdaki sitelerden site haritası oluştururken "alternative sitemaps" linkini bulup oradan oluşturun. Google bu tarz incelikleri desteklemekte.
Umarım bu içerik birilerinin işine yaramıştır. Beğendiyseniz lütfen içeriği paylaşmayı unutmayın.


Bu içerik 17.8.2016 tarihinde güncellenmiştir.

0 yorum:

Yorum Gönder